СТАЛИЙ РОЗВИТОК АГРАРНИХ ІННОВАЦІЙНО ОРІЄНТОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗАСОБАМИ ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Писаренко, Володимир; Баган, Надія; Собчишин, Віталій; Гаврих, Роман; Жуховський, Іренеуш; Мошенець, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті визначені ключові аспекти забезпечення та діагностики сталого розвитку аграрних інноваційно орієнтованих підприємств засобами логістичного менеджменту. Акцентовано увагу на важливості вдосконалення логістичного менеджменту, який відіграє значну роль у забезпеченні ефективного руху сільськогосподарської продукції від виробника до споживача. Визначено, що ефективний логістичний менеджмент спроможний забезпечити сталий розвиток аграрних інноваційно орієнтованих підприємств, які через специфіку своєї діяльності особливо ризикують на ринкові. Діагностику сталого розвитку аграрних інноваційно орієнтованих підприємств засобами логістичного менеджменту запропоновано здійснювати методом транспортного лінійного програмування. Цей метод апробовано на прикладі діяльності чотирьох інноваційно орієнтованих аграрних підприємств: ДП «ДГ «Степне» Полтавського району, ПП «ім. Калашника» Полтавського району, ТОВ «Агрофірма «Зоря-Агро» Миргородського району та ТОВ «Промінь-приват» Миргородського району. Отримані результати дозволяють будь-якому підприємству з використанням інструментарію лінійного програмування моделювати стратегію сталого розвитку аграрних інноваційно орієнтованих підприємств засобами логістичного менеджменту.