ЗАЛУЧЕННЯ РЕСУРСІВ ДО УКРАЇНСЬКОГО АГРОБІЗНЕСУ ЧЕРЕЗ АГРАРНІ РОЗПИСКИ: БУХГАЛТЕРСЬКИЙ АСПЕКТ - Подолянчук, Олена; Семенишена, Наталія; Китайчук, Тетяна; Гуренко, Тамара; Мещеряков, Володимир; Русин-Гриник, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Мета дослідження – розкрити сутність аграрних розписок і механізм їх застосування в системі розрахунків українських агровиробників як альтернативного способу залучення ресурсів для ведення бізнесу в умовах воєнного стану в Україні, а також внести пропозиції щодо їх обліку з метою уникнення господарських ризиків. Проаналізовано стан кредитування сільськогосподарських товаровиробників під час воєнного стану та обґрунтовано важливість кредитування під аграрні розписки. Оцінено досвід Бразилії в процесі кредитування майбутнього врожаю. На основі запозичення досвіду Бразилії охарактеризовано історію запровадження аграрних розписок в Україні. Розкрито сутність аграрних розписок і досліджено правові основи їх обігу в Україні. Визначено різницю між аграрними розписками та іншими фінансовими інструментами (вексель, форвардний контракт, застава). Систематизовано проблемні аспекти впровадження в обіг аграрних розписок, які перешкоджають ефективності використання цього інструменту сільськогосподарськими підприємствами в процесі залучення фінансових ресурсів. Охарактеризовано бізнес-моделі взаємовідносин між контрагентами в процесі обігу аграрних розписок. Досліджено теоретичні й практичні аспекти обліку аграрних розписок і виявлено проблемні моменти в методиці відображення розрахунків за розписками в системі рахунків бухгалтерського обліку. Запропоновано організаційно-методичні та практичні рекомендації, спрямовані на вдосконалення порядку відображення в системі бухгалтерського обліку операцій із надходженнями товарної продукції рослинництва як інноваційного способу фінансування сільськогосподарських товаровиробників на внутрішньому й міжнародному рівнях. Це дасть змогу оперативно збирати дані щодо обігу аграрних розписок і покращувати інформаційне забезпечення ухвалення управлінських рішень різними групами українських та іноземних стейкхолдерів.