ФІНАНСОВО-БЮДЖЕТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Чугунов, Ігор; Макогон, Валентина; Тітарчук, Михайло; Савченко, Наталія; Гусаревич, Наталія; Адаменко, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
В умовах воєнного стану виникає потреба вдосконалення системи фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення та розробки відповідної стратегії, яка стане основою реформування цієї системи. Мета дослідження – оцінити систему фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення України в умовах воєнного стану та обґрунтувати стратегічні завдання фінансово-бюджетної політики держави щодо її вдосконалення. Використані спеціальні та загальнонаукові методи: діалектичний, комплексного аналізу, наукового узагальнення, вибірки, наукового абстрагування, економіко-статистичний. Дослідження базується на гіпотезі про те, що рівень узгодження інструментів фінансово-бюджетної політики держави визначає здатність країни забезпечити стабільність системи фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення, мінімізувати ризики порушення соціальної безпеки людини. Розкрито особливості міжнародної фінансової підтримки соціального захисту населення України в умовах воєнного стану, проведено аналіз системи фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення України та визначено напрями фінансово-бюджетної політики держави щодо розвитку системи фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення. Обґрунтовано, що розвиток інституційних механізмів управління державними ресурсами в контексті фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення сприятиме забезпеченню соціального захисту людини, використанню комбінованого інструментарію фінансово-бюджетного забезпечення соціального захисту населення України в умовах воєнного стану й має кореспондувати з пріоритетом підвищення рівня фінансування обороноздатності держави.