ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ТА ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ ПІСЛЯ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Ванг, Данг Куанг; Хієу, Нгуєн Кхак (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Малі та середні підприємства (МСП) вразливі під час пандемії Covid-19, оскільки мають обмежені ресурси. Щоб запобігти банкрутству МСП після пандемії Covid-19, урядові потрібна розумна політика підтримки МСП. У цій статті розглянуто вплив державної підтримки, включаючи процентну, податкову, навчальну та консультаційну підтримку, на результати діяльності МСП після COVID-19. Ми використовуємо рентабельність активів (ROA), рентабельність продажів (ROS) і прибуток для представлення результатів діяльності малого та середнього бізнесу. Ми переглянули попередні дослідження, щоб запропонувати модель дослідження та дизайн опитувальника. 2022 року ми зібрали дані від 355 малих та середніх підприємств у В'єтнамі шляхом опитування. Для перевірки гіпотез у дослідницькій моделі використано регресійну модель OLS. Результати показують, що державна підтримка позитивно впливає на рентабельність інвестицій у рекламу, ROS та прибуток. Крім того, малі та середні підприємства, які інвестують у нові технології, обладнання або програмне забезпечення, мають вищий ROA та ROS, а малі та середні підприємства, які отримують сертифікати систем менеджменту якості, такі як ISO 9001, мають більші прибутки. Ґрунтуючись на результатах дослідження, ми запропонували рішення для підтримки МСП у подоланні таких криз, як COVID-19. Цей результат має вирішальне значення для політиків, які хочуть спрямувати обмежений бюджет уряду на стимулювання економічного розвитку.