ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ФІНАНСОВИХ І НЕФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ НА ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ І ГРОШОВІ ПОТОКИ ЯК ОСНОВА УХВАЛЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ ІЗ НАРОЩЕННЯ РИНКОВОЇ КАПІТАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ - Вахович, Ірина; Кривов'язюк, Ігор; Ковальчук, Надія; Ковальська, Любов; Дорош, Вікторія; Бурбан, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Ринкова капіталізація підприємства є одним із ключових індикаторів, що характеризують ступінь впливу фінансових і нефінансових інструментів на її обсяги та динаміку. Установлення взаємозв’язку між такими інструментами та метриками власного капіталу й грошових потоків найкраще окреслює площину їхнього прямого впливу на стимулювання ринкової капіталізації та впровадження ефективних управлінських заходів у контексті оптимізації використання власного капіталу й грошових потоків. Мета дослідження – установити, як вплив індикаторів фінансових і нефінансових інструментів на власний капітал і грошові потоки формує відповідну основу для ухвалення управлінських рішень із підвищення ринкової капіталізації підприємства. У результаті дослідження уточнено інструментарій підвищення ринкової капіталізації підприємства з позицій його групування в розрізі фінансової та нефінансової площини. Установлено, що серед 36 аналізованих індикаторів впливу на власний капітал і грошові потоки досліджуваних машинобудівних підприємств України за період 2010-2021 рр. найбільш значимими є банківське кредитування, інвестиційні й технічні метали, витрати на дослідження та розробки, отримані іноземні наукові й технічні послуги, виробничі інвестиції, незавершене виробництво й кредиторська заборгованість за продукцію, товари, роботи. Результати трансформовано в модель ранжованих інструментів стимулювання ринкової капіталізації машинобудівних підприємств, яка демонструє ступінь і напрями впливу індикаторів фінансових і нефінансових інструментів на динаміку власного капіталу та грошових потоків, що забезпечує формування інформаційної бази даних для ухвалення рішень із подальшого використання таких інструментів. Структуризація інструментарію слугує основою формування системи управлінських рішень, що містить практичні рекомендації в межах кожної з груп інструментів, спрямованих на оптимізацію ринкової капіталізації за рахунок приросту власного капіталу та грошових потоків підприємства. Отримані результати будуть корисні фінансовим аналітикам підприємств при підготовці баз даних для ухвалення рішень фінансового та нефінансового характеру.