ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - Білявський, Валентин; Білявська, Юлія; Уманців, Юрій; Шестак, Ярослав; Журба, Олександр; Хаванов, Артем (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена дослідженню основних тенденцій розвитку цифрових технологій у фінансовому секторі економіки, а саме актуальній темі в умовах: стрімкої глобалізації, диджиталізації та переходу до цифрових екосистем. Сучасний фінансовий сектор економіки на різних стадіях життєвого циклу не може функціонувати без використання цифрових технологій. Крім того, онлайн-активність, перегляд соціальних мереж, web-сторінок і користування різноманітними додатками – це те, без чого не існує громадянське суспільство. Мета роботи полягає в дослідженні зміни впливу перспективних технологій на цифрову безпеку, а також обґрунтування тенденцій розвитку цифрових технологій у фінансовому секторі економіки. Гіпотеза дослідження зосереджена на формуванні потреби в розширенні компетенцій щодо цифрової грамотності, оскільки еволюціонування національної свідомості супроводжується трансформаційними процесами в різних царинах соціальних взаємовідносин, а фінансові аспекти є невід’ємною частиною життєдіяльності й громадян, і бізнес-середовища. У статті застосовано такі науково-емпіричні методи, як причиново-наслідковий аналіз і синтез, дедукція та індукція, систематизація та узагальнення, а також системний і процесний підходи. У статті охарактеризовано ризики, які виникають унаслідок цифровізації економіки: результати проведеного аналізу свідчать про те, що ефективне використання цих факторів може стимулювати підвищення конкурентоспроможності фінансових установ. Досліджено рівень загрози при управлінні даними, які слід ураховувати при здійсненні прогнозування потенційних загроз цифровізації у фінансовому секторі економіки, що дозволяє керівництву установ оптимізувати фінансові, людські й технологічні ресурси для управління ризиками та вжити заходів щодо нівелювання можливих збитків від кіберзагроз і відновлення стабільного розвитку економічних систем. Визначено тенденції розвитку цифрових технологій у фінансовому секторі економіки, які потребують детального опрацювання та передбачають здійснення переходу на сучасну цифрову фінансову платформу. Цей перехід не тільки дасть змогу посилити внутрішній ринок країни, підвищуючи рівень незалежності від імпорту зарубіжних технологій, а й сприятиме покращенню світової значущості економіки. Тому застосування цифрових технологій у фінансовому секторі економіки має ключове значення, а ефективне фінансування в умовах нової економічної реальності значною мірою забезпечує успішність соціально-економічного розвитку держави. Стрімкий перехід до повної цифрової трансформації дозволяє відчути й позитивні, й негативні наслідки для фінансового сектора економіки. Громадянське суспільство не готове відмовитися від зручностей, які забезпечують «високі» технології, але недооцінює виникнення потенційних загроз, що пов’язані з інформаційною безпекою. Тому дотримання тенденцій розвитку цифрових технологій та основних цифрових трендів у фінансовому секторі економіки, а також формування дієвих екосистем дозволяють прискорити й оптимізувати управлінські процеси.