ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ В РОЗВИТКУ ЕКОСИСТЕМИ BIGTECH - Волосович, Світлана; Нежива, Марія; Сіренко, Наталя; Микитюк, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Пандемія Covid-19 трансформувала потреби споживачів товарів та послуг. У результаті відбулося зростання обсягів діяльності BigTech. Водночас BigTech урахували очікування споживачів в отриманні комплементарних послуг. Це обумовило зростання пропозицій BigTech фінансових послуг своїм клієнтам. Метою дослідження є з’ясування місця фінансових послуг в екосистемі BigTech і виявлення пріоритетних напрямів активізації надання фінансових послуг фірмами BigTech. У статті екосистему BigTech розкрито з інституційної точки зору. У дослідженні представлено склад учасників екосистеми BigTech, які пов’язані цифровою платформою та застосуванням інформаційних технологій, що сприяють реалізації товарів і наданню послуг, зокрема фінансових. Виявлено технічні, економічні, юридичні та маркетингові передумови надання фінансових послуг BigTech. Це дозволило обґрунтувати вплив потреб споживачів на формування політики надання фінансових послуг BigTech. Підтверджено, що BigTech реалізовують політику надання фінансових послуг, яка відповідає очікуванням клієнтів. Виявлено слабкі та сильні сторони надання фінансових послуг BigTech. Обґрунтовано загрози й можливості надання фінансових послуг BigTech. Проведене дослідження дозволило сформулювати географічні, продуктові та клієнтські напрями розвитку надання фінансових послуг BigTech.