ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК УПРАВЛІННЯ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ - Пенкіна, Наталія; Омельченко, Галина; Карбівнича, Тетяна; Сподар, Катерина; Калєнік, Ксенія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Оптимальні стратегії є ключовим важелем успіху бізнесу в сучасних складних умовах, не стала винятком і царина гостинності. Мета дослідження – визначити, як управлінські практики впливають на економічні показники у сфері гостинності. У рамках дослідження використано методи регресійного та кореляційного аналізу, аналіз дескриптивної статистики. Виявлено, що управління витратами позитивно впливає на прибутковість активів (0,088) та на рівень завантаженості (0,191). Аналіз показав, що фактор інвестицій у навчання персоналу позитивно, але слабко впливає на прибутковість активів (0,068) і рівень завантаженості (0,005). Ідентифіковано, що фактор сезонності також позитивно впливає на рівень завантаженості (0,510). Виявлено, що фактор ринкової конкуренції має незначний від’ємний вплив на прибутковість активів (-0,018) і рівень завантаженості (-0,009). Виділено такий ключовий інструментарій фінансового управління як розробка детального бюджету та регулярне оновлення фінансових прогнозів бізнесу. Акцентовано на важливості управління грошовими потоками для забезпечення необхідної ліквідності, планування короткострокових фінансових потреб. Виділено оптимізацію податкового навантаження через використання податкових пільг як елемент фінансового управління в складних умовах ведення бізнесу. Подальші дослідження включатимуть вивчення впливу цифровізації на оптимальні стратегії бізнесу та їхній вплив на основні економічні показники в царині гостинності в умовах підвищеної невизначеності бізнес-середовища.