ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ ПРОЄКТІВ ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГІЇ В СПІВПРАЦІ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ - Прокопенко, Ольга; Василішин, Станіслав; Матвієнко, Володимир; Матвієнко, Наталія; Маслак, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У цій статті розглянуто економічні та фінансові переваги покращення міжнародної співпраці між Україною та Польщею в розвитку проєктів альтернативної енергетики. Проведено ретельну оцінку існуючих і перспективних технологій генерації відновлюваної енергії, використовуючи експертні, Делфі й статистичні методи для визначення найперспективніших та універсально застосовуваних рішень. Особливу увагу приділено розрахункові терміну окупності для маломасштабних проєктів зеленої енергії, зокрема в контексті малих підприємств. Результати узагальнені з баченням майбутньої українсько-польської співпраці в царині зеленої енергії та конкретних інструментів і процесів, які можуть сприяти успіхові співпраці. У статті окреслено потенційний підхід, що включає ізоляцію співпраці між Україною та Польщею в царині зеленої енергетики, спираючись на створення інвестиційних і венчурних фондів, державну підтримку виробництва компонентів відновлюваної енергії й створення стабільних промислових комплексів. Крім того, згадані такі заходи, як незалежні малі альтернативні електростанції та ініціативи щодо розвитку українсько-польської спільної мережі альтернативної енергії. Поточна війна між Україною та росією привернула увагу до нагальної потреби в енергетичній безпеці й диверсифікації, що робить співпрацю України та Польщі в проєктах зеленої енергетики ще більш важливою. Україна може мінімізувати свою залежність від постачання російської енергії, зосередившись на програмах відновлюваної енергії, тоді як Польща може інвестувати в сталу енергетику для підвищення регіональної стабільності й економічного прогресу. У статті зазначено, що продовження та розвиток ініціатив зеленої енергетики вимагає міжнародної співпраці. Надані детальні рекомендації щодо покращення фінансових, економічних і технологічних можливостей і відносин між Україною та Польщею.