МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВ РЕКРЕАЦІЙНОЇ СФЕРИ: ВПЛИВ РИЗИКІВ НА ФІНАНСОВУ БЕЗПЕКУ - Алаззам, Фарук Ахмад Фалех; Крупа, Оксана; Зайченко, Володимир; Любохинець, Лариса; Диндин, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті представлено методологічний підхід до оцінювання міжнародного управління логістикою підприємств у контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки через побудову відповідної моделі оцінки показників і ризиків, що на це впливають. Об’єктом дослідження є підприємства рекреаційної сфери. Застосовано методи структурно-логічного аналізу для проведення моделювання й графічний метод для їх візуалізації. Основноположним методом стала методика оцінювання за нечітними множинами. При цьому система MATLAB слугувала базисом для більш результативного моделювання. Доведено, що оцінювання міжнародного управління починається з аналізу ключових показників діяльності й ризиків. У результаті проведеного дослідження було сформовано методологічний підхід до оцінювання ефективності міжнародного управління логістикою підприємниств рекреаційної сфери. Головною ціллю такого управління є ефективне планування та виконання логістичних операцій, що забезпечують безперебійність і високу якість рекреаційних послуг на міжнародному рівні, оптимізацію витрат і збільшення задоволення клієнтів. Але для цього необхідно правильно оцінювати ризики й ключові показники в контексті забезпечення належного рівня фінансової безпеки. Запропований підхід до оцінювання орієнтується на ідентифікацію логістичних ризиків, що дає комплексне уявлення про проблеми й наявні можливості в контексті підвищення рівня фінансової безпеки. У перспективі слід більш прицільно розглянути можливість практичного застосуванння для конкретно відібраних підприємств рекреаційної сфери й оцінювати не лише ризики, а й загрози фінансової безпеки.