ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ ВИМУШЕНОЇ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ - Бліхар, Марія; Олійник, Ярина; Теслюк, Ярина; Шульган, Ірина; Гула, Іванна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою статті є виявлення проблемних економіко-правових аспектів антикризового управління кадровим потенціалом підприємства в умовах посилення процесів вимушеної трудової міграції населення. Результати, які одержані в процесі проведення дослідження, дозволяють констатувати вагомий вплив на діяльність суб’єктів господарювання сучасних викликів і небезпек, які обумовлюють значні деструктивні зміни системи управління трудовими ресурсами підприємств внаслідок загрозливого зростання масштабів вимушеної трудової міграції, яка посилює дефіцит персоналу на вітчизняних підприємствах, та через інтенсифікацію мобілізаційних заходів, які спричинюють переміщення економічно активної та висококваліфікованої робочої сили до структур сил оборони та Збройних Сил України. У статті здійснено аналіз сутності, особливостей та взаємозв’язку антикризового управління кадровим потенціалом підприємства із процесами вимушеної трудової міграції населення. Встановлено, що вимушена трудова міграція є дестабілізуючим чинником діяльності підприємства та створює передумови для виникнення кризових ситуацій. Доведено значний негативний вплив вимушеної трудової міграції на формування трудових ресурсів вітчизняних підприємств, що спричинює дефіцит висококваліфікованих працівників. З’ясовано, що в Україні продовжують інтенсифікуватися процеси вимушеної трудової міграції в межах регіонів. З метою подолання кризових станів на підприємстві щодо управління кадровим потенціалом запропоновано та обґрунтовано найбільш доцільні заходи. Обґрунтовано та запропоновано модель антикризового управління кадровим потенціалом підприємства в умовах посилення процесів вимушеної трудової міграції населення.