ЕМПІРИЧНІ УЯВЛЕННЯ ПРО УПРАВЛІННЯ ПОРТФЕЛЕМ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАНКІВ У КОСОВІ: УЗАГАЛЬНЕНИЙ МЕТОД ДОСЛІДЖЕННЯ МОМЕНТІВ - Мехметі, Мілаїм; Кривіньш, Анатолій; Дургуті, Есат (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цього дослідження є аналіз певних банківських факторів, а саме управління інвестиційним портфелем у банківському бізнесі Косова. Використані дані є часовими рядами на річній основі за останні 13 років, і ці дані були протестовані за допомогою Генералізованого методу моментів. Результати дослідження щодо дохідності активів показують, що інвестиції у виробничий сектор мають негативний вплив, водночас інвестиції в торговий сектор та інвестиції в короткострокові цінні папери мають статистично значущий позитивний вплив на доходність активів. При такому ж рівні важливості інвестиції у виробничий сектор негативно впливають на доходність власного капіталу, тим часом інвестиції в торговий сектор та інвестиції в короткострокові цінні папери позитивно впливають на доходність власного капіталу. Несподіваним результатом виявилися рейтинги в галузі послуг, оскільки вони мають незначну статистичну цінність. З точки зору інноваційності та оригінальності, під час дослідження емпіричної літератури ми не помітили, що ці незалежні показники були включені.