КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Корнєєв, Володимир; Забчук, Галина; Іващук, Ольга; Винник, Тетяна; Рудан, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена компаративному аналізу банківського кредитування українських підприємств в умовах війни, зокрема впливу воєнного стану на функціонування банківської системи та її здатність підтримувати реальний сектор економіки. Проведений аналіз підтвердив, що кризи, спричинені форс-мажорними обставинами, вимагають активного державного втручання для забезпечення стабільності економіки. З'ясовано, що, незважаючи на існуючі державні програми підтримки, зокрема програму «Доступні кредити 5-7-9%», банківське кредитування підприємств суттєво обмежується через концентрацію банківських ресурсів у безризикових інструментах, таких як державні цінні папери та депозитні сертифікати Національного банку України. Метою дослідження є виявлення ключових проблем, які обмежують банківське кредитування підприємств в Україні під час війни, та розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності кредитної підтримки бізнесу. За результатами дослідження встановлено, що існує необхідність коригування монетарної політики, зокрема через перегляд підходів до процентної політики та запровадження асиметричного коридору процентних ставок, що дозволить зменшити привабливість безризикових фінансових інструментів для банків і сприяти активізації кредитування реального сектора. Висновки підкреслюють важливість стратегічного державного втручання в банківську систему, особливо в умовах воєнного стану, для забезпечення стабільного економічного розвитку. Зокрема, необхідними є створення механізмів державних гарантій за кредитами, розробка інструментів для стимулювання цільового кредитування важливих для економіки галузей та вдосконалення державних програм підтримки бізнесу.