ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ЗАСТОСУВАННЯ ГЕНДЕРНОГО БЮДЖЕТУВАННЯ В РОЗВИТКУ ГРОМАДСЬКОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ТА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ - Марухленко, Оксана; Сідельникова, Лариса; Мазур, Геннадій; Козаченко, Роман; Аксьонова, Віра (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Проблематика застосування гендерного бюджетування у розвитку громадської інфраструктури та соціальної сфери є фактором забезпечення гендерної рівності та сталого розвитку в сучасних демократичних державах. Ефективність гендерного бюджетування є складовою підвищення доступності та якості послуг для всіх громадян. Метою дослідження є аналіз впливу гендерного бюджетування на розвиток громадської інфраструктури та соціальної сфери. В статті приділена увага ідентифікації перспектив та викликів його застосування на місцевому рівні. У роботі проведено детальний аналіз практики бюджетування в Україні та країнах Європейського Союзу. Результати дослідження демонструють, що гендерне бюджетування сприяє підвищенню ефективності бюджетних витрат і врахуванню гендерних аспектів у плануванні та виконанні проектів. В статті визначено рівень забезпечення гендерних прав, основні проблеми та виклики, які пов'язані з його реалізацією. Особливу увагу приділено розробці рекомендацій для ефективнішого впровадження гендерного бюджетування в Україні та інших країнах. Практичне значення дослідження полягає у виявленні можливостей для покращення гендерної рівності через оптимізацію бюджетних процесів та внесенні пропозицій для місцевих органів влади та зацікавлених сторін.