ДЕТЕРМІНАНТИ ЕФЕКТИВНОСТІ КОМПАНІЙ ЗІ СТРАХУВАННЯ NON-LIFE: ДОСВІД В'ЄТНАМУ - Трінь, Лінь ДТ (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Страхові компанії відіграють важливу роль у фінансових системах країн. Однак дослідження ефективності й факторів, що впливають на ефективність страхових компаній у В'єтнамі, поки що дуже обмежені. Метою роботи є аналіз ефективності й детермінант ефективності страхових компаній, що не займаються страхуванням життя та працюють у В'єтнамі. Методами, використаними в статті, є описова статистика, аналіз оболонки даних (DEA) та регресія Тобіта. Результати показують, що середня ефективність компаній зі страхування non-life, що працюють у В'єтнамі, за період дослідження становить 0,806, найвища середня ефективність – 1,0, а найнижча – 0,303. При цьому вітчизняні страхові компанії мають найвищу середню ефективність 0,887, тоді як страховики спільних підприємств та іноземні страховики мають нижчу ефективність із середнім ККД 0,741 і 0,702. Результати дослідження також показують, що на ефективність діяльності компаній зі страхування non-life у В'єтнамі впливають власний капітал, співвідношення боргу й активів, відношення операційних витрат до активів, ROE, ROA, відношення іноземного капіталу до загального капіталу та щорічні темпи зростання ВВП.