СВІТОВІ ФІНАНСОВІ КРИЗИ ТА ЇХ МАКРОЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІК: КЕЙС УКРАЇНИ - Панченко , Володимир; Яценко, Ольга; Мусієць, Тетяна; Зінченко , Федір; Александрова , Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті здійснено всебічний і глибокий аналіз сутності, видів і причин виникнення фінансової кризи, які здатні загрожувати й окремим національним економікам, і глобальній економічній стабільності. У ході дослідження проаналізовані походження та розвиток фінансових криз, яким, у свою чергу, приділяється особлива увага у зв'язку з тим, що вони набувають дедалі більшого поширення на тлі поглиблення процесів глобалізації та зростаючої інтеграції світових ринків. Особливий акцент зроблено на теоретичних аспектах, зокрема на різних підходах до класифікації фінансових криз, а також на їхніх ключових характеристиках і визначальних факторах, що сприяють їх виникненню й розвитку. Автори розглядають вплив глобальних фінансових криз на макроекономічні показники, включаючи рецесію, нестабільність національних валют, зростання безробіття та загальне зниження економічної активності, які мають довгострокові наслідки для світової економіки. Окрему увагу приділено аналізові впливу фінансової кризи на економіку України з огляду на її специфічні соціально-економічні умови та структурні проблеми, які перешкоджають подоланню кризи. Визначено основні виклики, які стоять перед Україною в умовах фінансової кризи, зокрема низька продуктивність виробництва, нестабільність банківської системи та слабка конкурентоспроможність на світових ринках. У дослідженні також розглянуті стратегії запобігання фінансовим кризам та подолання їх, серед яких – удосконалення регуляторної бази, розробка ефективної макроекономічної політики та посилення ролі держави в управлінні економічними процесами. Крім того, розглянуто міжнародний досвід подолання фінансових криз і можливості його адаптації до українських реалій для забезпечення сталого економічного зростання та фінансової стабільності. Заключна частина містить рекомендації, спрямовані на відновлення секторів економіки України з метою зменшення їхньої вразливості до майбутніх фінансових криз і підвищення загального економічного потенціалу.