ПІДВИЩЕННЯ ЗАЛУЧЕНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ НА МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВАХ (МСП) ЧЕРЕЗ ЛІДЕРСТВО, КОМПЕНСАЦІЮ ТА ОЦІНЮВАННЯ - Авасті, Арті; Хан, Фархіна Сардар; Шахід Мажар, Саїд; Альдхамаді, Тарік Фаєз М.; Хак, Ехсанул; Чаудхарі, Рітеш Кумар (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Малі й середні підприємства (МСП) відіграють ключову роль у фінансовому зростанні будь-якої країни, функціонуючи як трудомісткі одиниці, успіх яких значною мірою залежить від продуктивності праці. Отже, залученість співробітників є критично важливим фактором успіху для МСП, де внесок кожного працівника є важливим. Це емпіричне дослідження спрямоване на підвищення залученості співробітників шляхом вивчення практик управління персоналом, таких як лідерство, практика оплати праці, оцінка продуктивності, а також навчання й розвиток в індійських МСП. Досліджуються взаємозв'язки та вплив цих практик управління персоналом на залученість працівників у МСП. Аналізуючи ці практики, дослідження прагне виявити основні елементи, які впливають на стратегічні рішення, пов'язані із залученням працівників. У роботі використано статистичний аналіз, включаючи факторний аналіз, кореляцію та регресію, а також використано метод розвідувального опитування. У дослідженні взяли участь 300 учасників із МСП, 230 із яких успішно пройшли опитування й офлайн, і онлайн. Слід відзначити, що дослідження дало обнадійливі результати завдяки виконанню критеріїв KMO й тесту Барлетта, коефіцієнтів кореляції та стандартизованих коефіцієнтів (Beta) серед інших показників. Результати показують, що лідерство, оцінка продуктивності, а також навчання та розвиток мають сприятливий вплив на залучення працівників у МСП, однак політика оплати праці не має значного впливу. Отримані результати дають цінну інформацію про ефективні стратегії для МСП із метою культивування мотивованої, відданої та високопродуктивної робочої сили, надаючи дієві рекомендації щодо підвищення організаційної ефективності та конкурентоспроможності.