КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ТА РИЗИКИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ КОМЕРЦІЙНИМ БАНКОМ - Парасіч, В'ячеслав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Глобальні технологічні зміни та швидкий розвиток фінансових і цифрових інновацій сприяли входові світової банківської системи в епоху фундаментальних трансформацій. Світовий ринок фінансових послуг став суперконкурентним динамічним середовищем, у якому виживання банків, тим паче їхній успішний розвиток залежать від ефективності стратегій інноваційного випереджального зростання. Загострення глобальних технологічних і геополітичних викликів підвищує ризики неочікуваних змін і зростання турбулентності для всієї світової банківської системи. Для банків України ці ризики набули безпрецедентного масштабу внаслідок воєнної агресії рф та її масових воєнних кримінальних злочинів проти України і її цивільного населення, намагань зруйнувати підприємства й енергетичну інфраструктуру. У таких умовах виживання вітчизняних банків і продовження їхнього функціонування для підтримки економіки потребують глибокого стратегічного мислення й застосування неординарних ефективних стратегій. В умовах воєнної економіки стратегічне управління банками, підкріплене ефективною тактикою, стає першочерговим завданням для банківського топменеджменту. Цю статтю присвячено поглибленню розуміння змісту категорій «стратегія» й «стратегічне управління банком», аналізові світових наукових шкіл стратегічного управління та відповідних інструментів. У статті запропоновано концепцію інтегрованої матриці ризиків стратегічного управління банком (ISRM) на основі адаптації методології Тінбергена-Манделла.