ПОСЕРЕДНИЦЬКА РОЛЬ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ У ВІДНОСИНАХ МІЖ СТРАТЕГІЧНИМ ЛІДЕРСТВОМ І ПОСИЛЕННЯМ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ У ЙОРДАНСЬКИХ ІСЛАМСЬКИХ БАНКАХ - Альшехаде, Абдул Раззак; Аль-Окайлі, Ахмад Надер; Джарах, Бекер Акрам Фалах; Аль-Джабалі, Ахмад Мохаммад Алі; Аль-Батаіне, Фуад А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження спрямоване на розгляд функції стратегічного лідерства (SL) в підвищенні конкурентних переваг (CA) у йорданських ісламських банках, а також опосередкованого впливу управління людськими ресурсами (HRM) на зв'язок між SL та CA. До досліджуваної сукупності ввійшли працівники йорданських ісламських банків, було обрано 224 респонденти. У рамках стратегії кількісного дослідження дані були отримані від респондентів за допомогою анкети, заснованої на базовому процесі випадкової вибірки. Отримані результати свідчать, що СЛ має сприятливий прямий вплив на СА. Отримані результати свідчать про сильний і значний прямий вплив СЛ на управління персоналом. Також результати показують, що СЛ має значний і сприятливий непрямий вплив на СА. З погляду перевірки опосередкованого ефекту HRM, результати показують, що HRM має сильний і значний посередницький ефект між СЛ і СА, що посилює важливу роль, яку HRM відіграє як посередник у підвищенні ефективності СЛ. Інноваційні результати дають переконливі докази на користь упровадження SL в йорданських банках з акцентом на збільшення CA.