МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ВІЙСЬКОВІЙ СФЕРІ В УМОВАХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ - Криштанович, Мирослав; Назаренко, Олександр; Базика, Сергій; Васильєв, Олексій; Мунько, Анна; Панас, Ярослав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Військова сфера радикально змінилася після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Разом із фізичними змінами відбулися й фінансові. Обсяги фінансового забезпечення військової справи зросли кардинально, й отже, зросла спокуса до корупційних дій. В інформаційних джерелах постійно простежуються випадки корупційних дій у військовій сфері. У таких умовах важливим є оцінювати поточні антикорупційні дії з метою забезпечення фінансової безпеки. Метою дослідження є здійснення оцінювання ефективності антикорупційної діяльності у військовій сфері. Об’єктом дослідження є антикорупційна діяльність у військовій сфері. При цьому наукове завдання полягає в тому, щоб удосконалити методику оцінювання ефективності антикорупційної діяльності у військовій сфері. Об’єктом дослідження є антикорупційна діяльність у військовій сфері через пропозицію нового методу, який сприятиме формуванню інформаційного підґрунтя для забезпечення фінансової безпеки. Запропоновано методику оцінювання ефективності антикорупційної діяльності у військовій сфері. В основі лежить коефіцієнтний метод оцінювання, який використовують для опису методів, які ґрунтуються на застосуванні певних коефіцієнтів для визначення оцінок або ранжування об’єктів, альтернатив чи параметрів. Запропонована методика закладає основу для формування інформаційного підґрунтя щодо забезпечення фінансової безпеки. Її практичне застосування здійснене на базі трьох військових частин, проте всеохоплююче оцінювання є питанням подальших досліджень. Обмеження стосувалися того факту, що не всі з можливих показників і коефіцієнтів були задіяні належним чином. У перспективі слід також приділити увагу дослідженню того, як нові цифрові технології впливають на посилення корупції та її розвиток. Особливої уваги заслуговують криптовалюта й штучний інтелект.