ФІНАНСОВИЙ ПАТРІОТИЗМ: ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ТА РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Крисоватий, Андрій; Горин, Володимир; Лободіна, Зоряна; Погріщук, Галина; Добіжа, Наталія; Булавинець, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
В умовах глобальної невизначеності та сучасних загроз підвищення рівня фінансового патріотизму економічних агентів є пріоритетною детермінантою забезпечення фінансової безпеки держави. Рівень фінансового патріотизму визначають узгодженістю інтересів держави та інших суб’єктів фінансових відносин; він упливає на ухвалення фінансових рішень економічних агентів. Метою дослідження є поглиблення розуміння сутності фінансового патріотизму, розкриття форм його реалізації, з’ясування впливу на фінансову безпеку держави. Основні результати дослідження. Обґрунтовано зміст фінансового патріотизму як типу фінансової поведінки, за якого суб’єкти фінансових відносин не тільки декларують любов до власної країни, але й реалізують цей принцип у щоденних фінансових рішеннях, узгоджуючи особисті економічні інтереси з інтересами суспільства. У результаті застосування інституціонального підходу до структуризації фінансової системи виокремлено такі види фінансового патріотизму: фінансовий патріотизм органів публічної влади, фінансовий патріотизм бізнес-сектора та фінансовий патріотизм домогосподарств. Фінансовий патріотизм органів публічної влади виявляється у: реалізації послідовної фіскальної політики, яка передбачає максимально можливе узгодження інтересів держави та платників податків, налагодження партнерських відносин між ними; професійних управлінських рішеннях, спрямованих на ефективне використання публічних фінансових ресурсів при реалізації бюджетних програм; утіленні ефективної боргової політики, яка охоплює заходи, спрямовані на нейтралізацію ризиків боргової вразливості, об’ємно-структурну оптимізацію державного та місцевого боргу в контексті забезпечення боргової безпеки держави. Формами вияву фінансового патріотизму бізнес-сектора є належне виконання суб’єктами підприємницької діяльності фіскальних зобов’язань перед державою, участь у реалізації благодійних проєктів в інтересах суспільства, проєктів у межах програм корпоративної соціальної відповідальності; надання благодійної допомоги Збройним Силам України; придбання боргових цінних паперів уряду, кошти від емісії яких спрямовують на потреби оборони країни тощо. Поряд із меценатством і благодійницькою діяльністю до форм вияву фінансового патріотизму населення зараховано участь населення в борговому фінансуванні державних потреб через купівлю ним військових ОВДП; належне виконання податкових зобов’язань шляхом сплати податків з доходів від професійної діяльності, неприйнятність неофіційного працевлаштування без сплати фіскальних зобов’язань, свідоме ставлення до участі в бюджетних програмах соціальних трансфертів тільки в разі невідкладної фінансової потреби.