ОЦІНЮВАННЯ ІМПЛІЦИТНИХ ТА ЕКСПЛІЦИТНИХ НЕЗАКОННИХ РЕГІОНАЛЬНИХ ФІНАНСОВИХ ПОТОКІВ, ОПОСЕРЕДКОВАНИХ ШАХРАЙСЬКИМИ ДІЯМИ МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ: ТЕОРЕТИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ - Кужур, Александра; Ужик, Ян; Доценко, Тетяна; Рябий, Ростислав; Філатова, Ганна; Решетняк, Ярослав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Оцінювання незаконних фінансових потоків має вирішальне значення для підвищення прозорості та боротьби з корупцією на регіональному рівні. Це дослідження має на меті розробити комплексну методологію для оцінки й прихованих (імпліцитних), і явних (експліцитних) незаконних фінансових потоків, що виникають унаслідок шахрайських дій місцевих органів влади. Запропонована методологія передбачає моделювання та оцінювання обсягів незаконного фінансового капіталу, побудованого на засадах конвергенції елементів дескриптивного та канонічного аналізу, а також метрики Мінковського. Науково-методичний підхід передбачає врахування 30 релевантних показників, що дозволяють найбільш повно оцінити незаконні фінансові потоки за опосередкування державних службовців. Алгоритм розробленої методології передбачає покрове виконання таких дій: (1) формування вибірки даних із 30 факторів; (2) розподіл факторів на чотири групи шляхом логічного аналізу: перша група – фактори щодо оцінювання втрат фінансових ресурсів від імпліцитних незаконних фінансових потоків; друга група – фактори щодо оцінювання втрат фінансових ресурсів від експліцитних незаконних фінансових потоків; третя група – фактори щодо ймовірності нагромадження імпліцитних потоків незаконного капіталу; четверта група – фактори щодо ймовірності нагромадження експліцитних потоків незаконного капіталу; (3) перевірка даних на наявність мультиколінеарності; (4) визначення наявності міжгрупового зв’язку та напрям впливу для сформованих груп факторів на підставі канонічного аналізу; (5) проведення нормалізації вхідної статистичної бази даних із застосуванням методики нелінійної нормалізації показників; (6) проведення оптимізації кількості релевантних факторів шляхом факторного аналізу методом головних компонент з урахуванням вагових коефіцієнтів впливу, пояснюваної дисперсії, візуального графіка кам’янистого осипу; (7) побудова інтегрального індикатора оцінювання обсягів незаконного фінансового капіталу, що включає характеристики втрат фінансових ресурсів, а також імовірностей нагромадження потоків незаконного капіталу, на базі метрики Мінковського; (8) побудова й графічна візуалізація рейтингу кількісних категорій обсягів незаконних фінансових потоків за рівнем інтегрального показника; (9) формалізація якісних категорій рівня незаконного фінансового капіталу за шкалою Харрінгтона для оцінювання нелегальних фінансових потоків.