ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ: КЕЙС УКРАЇНИ - Мартиненко, Валентина; Коляда, Тетяна; Скорик, Марина; Соколова, Ольга; Корж, Марина; Джадалла, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті розглянуто вплив фінансової автономії органів місцевого самоврядування на реалізацію Цілей сталого розвитку (ЦСР) в Україні. Основною метою дослідження є аналіз фінансового забезпечення місцевих бюджетів та їхньої ролі в досягненні ключових національних і глобальних цілей розвитку, таких як подолання бідності, забезпечення якісної освіти, охорона здоров’я, зниження нерівності тощо. У роботі також оцінено, наскільки ефективно децентралізація сприяє збільшенню фінансової автономії громад і як це впливає на їхню спроможність самостійно розподіляти ресурси для розв’язання актуальних соціально-економічних проблем. Основні результати показують, що протягом 2015–2023 рр. місцеві бюджети України демонстрували стійку тенденцію до зростання власних доходів, що позитивно позначилося на фінансовій автономії громад. Частка власних доходів у сукупних надходженнях місцевих бюджетів зросла з 41% 2015 року до 68% 2023 року. Крім того, показник покриття видатків власними доходами також збільшився до понад 68%, що свідчить про зростання спроможності громад самостійно фінансувати власні потреби. Однак виявлено й низку проблем, серед яких – недосконала законодавча база, низька інституційна спроможність і брак фахівців у царині управління місцевими фінансами. Отримані результати дослідження підкреслюють важливість фінансової децентралізації для сталого розвитку громад, особливо в умовах воєнного стану. Зростання фінансової автономії дозволяє громадам більш ефективно реагувати на виклики сучасного світу, зокрема шляхом інвестування в місцеву інфраструктуру, освіту, охорону здоров’я та екологію. Водночас, автори наголошують на необхідності подальшого вдосконалення механізмів управління на місцевому рівні, а також на важливості забезпечення прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування. Ці заходи є ключовими для досягнення Цілей сталого розвитку та підвищення якості життя населення.