КОРИСНІСТЬ ЗВІТІВ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ ПРИ УХВАЛЕННІ РІШЕНЬ ЩОДО БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ: ПОГЛЯДИ З БОЛГАРСЬКОЇ ПРАКТИКИ - Філіпова, Фаня; Атанасов, Атанас; Марінова, Румяна; Запрянова, Теодора (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні розглянуті роль і користь Звіту про грошові потоки в процесі ухвалення кредитних рішень із погляду болгарських банків. Основна мета – оцінити, як банки використовують Звіт про рух грошових коштів для оцінки кредитоспроможності та фінансового стану підприємств. Опитування провідних болгарських банків виявляє відмінності в тому, як вони розуміють і використовують цю інформацію в кредитному аналізі. Результати показують, що, хоча банки визнають важливість Звіту про рух грошових коштів для оцінки ліквідності та ризику, він часто затьмарюється іншими фінансовими звітами, такими як Баланс і Звіт про фінансові результати. Одна з виявлених поширених проблем – неправильна класифікація грошових потоків та недостатня чіткість регулювання безготівкових операцій, що перешкоджає повній корисності Звіту про рух грошових коштів у процесі оцінки кредитоспроможності. Хоча Звіт про рух грошових коштів є корисним для оцінки кредитного ризику, дослідження виявляє обмеження в його поточному використанні банками. Надано рекомендації щодо вдосконалення структури звіту про рух грошових коштів та кредитних оцінок із використанням інформації про рух грошових коштів.