СТРАТЕГІЇ ЗНИЖЕННЯ РИЗИКІВ УХИЛЯННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПОДАТКОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Таращенко, Володимир; Кравцев, Олексій; Славкова, Алла; Пислиця, Анна; Сивульська, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Ухиляння від оподаткування щороку завдає серйозних збитків державним фінансам, а ефективні стратегії боротьби з цими ризиками є важливими для забезпечення стабільних надходжень до бюджету. Мета дослідження – проаналізувати причини ухиляння від оподаткування та оцінити відповідні політичні заходи, спираючись на досвід різних країн. Дослідження використовує економетричний аналіз, аналіз кейсів і кореляційний аналіз. Результати показують, що рівень корпоративного управління, а також ступінь прозорості обернено пропорційні до ситуацій ухиляння від оподаткування. Дослідження показало, що міжнародні заходи, такі як загальний стандарт звітності, важливі для мінімізації транскордонного ухиляння від оподаткування, але це залежить від енергійності внутрішніх структур упровадження. У роботі підтверджено, що заходи належного управління, прозорості та корпоративна соціальна відповідальність відіграють важливу роль у боротьбі з ухилянням від оподаткування. Отже, дослідження підтверджує аргумент про те, що для покращення дотримання податкового законодавства необхідні внутрішні реформи та міжнародна співпраця. Необхідним є проведення додаткових досліджень щодо культурних і соціальних наслідків ухиляння від оподаткування. Важливим є розгляд цифровізації та її впливу на дотримання податкового законодавства. Аналіз поведінки щодо ухиляння від оподаткування в окремих секторах може бути корисним для ухвалення рішень політичних діячів. Майбутні дослідники можуть також розглянути ефективність нових запроваджених податкових заходів і міжнародних угод у динамічному економічному середовищі.