ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНІ: ШЛЯХ ДО СТІЙКОСТІ - Хедегаард, Майкл; Гриценко, Лариса; Деркач, Лілія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі досліджується роль прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у відновленні економіки та інфраструктури України, пропонується комплексний аналіз їхніх чинників, тенденцій і потенціалу розвитку. Дослідження визначає ПІІ як важливий фактор відновлення економічної стабільності та сприяння сталому розвитку в Україні, особливо у світлі значних руйнувань, спричинених війною, що триває. Мета роботи – дослідити роль прямих іноземних інвестицій у відновленні економіки та реконструкції пошкодженої війною інфраструктури України для сталого розвитку. Методологія дослідження передбачає комплексний підхід, що включає кількісний аналіз притоку та відтоку ПІІ з 2013 по 2023 рік в Україні, вивчення нормативно-правової бази, кореляційно-регресійний аналіз для визначення ключових факторів, що впливають на динаміку ПІІ, прогнозування та інші. Аналізуючи, прогнозуючи та порівнюючи тенденції ПІІ в Україні з окремими європейськими країнами, особливо в контексті геополітичних викликів та економічної нестабільності, дослідження дає глибоке розуміння унікальних бар'єрів та можливостей, із якими стикається Україна в залученні ПІІ. Результати показують, що політична нестабільність та війна, що триває, суттєво впливають на ПІІ в Україні, а притоки інвестицій демонструють значну волатильність. Незважаючи на ці виклики, економіка продемонструвала стійкість завдяки міжнародній фінансовій підтримці та внутрішнім зусиллям із відновлення. Оригінальність дослідження полягає в тому, що воно зосереджене на конкретному контексті післявоєнного відновлення в Україні, пропонуючи нове розуміння того, як ПІІ можуть слугувати каталізатором сталого розвитку. Визначаючи стратегічні сфери для інвестування та усуваючи існуючі законодавчі бар'єри, це дослідження робить цінний внесок у ширше розуміння ролі ПІІ у післявоєнному відновленні економіки. Подальші дослідження необхідні для вдосконалення аналізу факторів, розробки прогнозних моделей і вивчення нових тенденцій ПІІ у зв'язку зі зміною геополітичних умов.