СПОЖИВЧА ПОВЕДІНКА ДОМОГОСПОДАРСТВ УКРАЇНИ: ЧИННИКИ, СТРАТЕГІЇ, ЗМІНИ ПІД ВПЛИВОМ ВІЙНИ - Лопушняк, Галина; Полякова, Світлана; Когатько , Юрій; Рябоконь, Іван; Фоменко, Олексій; Миляник, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Результати цього дослідження полягають в узагальненні теоретичних підходів до вивчення поведінкових стратегій у споживанні, виокремленні й описанні підходу, що ґрунтується на оцінці впливу стратегій споживчої поведінки на поточну та перспективну якість життя. У контексті означеного підходу визначено найбільш вагомі чинники формування споживчої поведінки (рівень доходів, зміна доходів і цін на товари й послуги, параметри зайнятості, демографічні характеристики, місцевість проживання, ставлення до появи нових товарів і послуг, культура споживання, життєвий досвід) і варіанти поведінки в межах кожного чинника. Висунуто й емпірично доведено гіпотезу про домінування трьох стратегій споживчої поведінки в українському суспільстві (орієнтація на поточне споживання з використанням і власних, і кредитних ресурсів; мінімізація поточного споживання; обмеження поточного споживання на користь інвестицій у майбутнє), оцінено вплив кожної зі стратегій на якість життя населення; обґрунтовано чинники поширення кожної зі стратегій. Описано трансформації, які відбулись у царині споживання під впливом війни, визначено нові споживчі патерни, що сформувалися в різних групах населення.