ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ ПОТОКІВ ТА ОБЛІКОВИХ ПРОЦЕСІВ КОРПОРАТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Пойда-Носик, Ніна; Бачо, Роберт; Макарович, Вікторія; Лоскоріх, Габріелла; Стойка, Наталія; Потокі, Габор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Оптимізація фінансових потоків та облікових процесів є трансформаційною стратегією для покращення результатів діяльності організації, яка приносить значні економічні та операційні вигоди. Метою цього дослідження є вивчення того, як зміни в оптимізації фінансових потоків та облікових процесів упливають на результати діяльності компаній у Сінгапурі, Японії, Індії та Австралії в період із 2019 по 2023 рік. Дослідження проводили з використанням економетричного моделювання, регресійного аналізу та аналізу конкретних прикладів того, як нормативно-правова база, технологічна інфраструктура, ринкові умови й соціальна культура впливають на взаємозв'язок між стратегією фінансової оптимізації та організаційними показниками. Крім того, результати дослідження вказують на позитивну кореляцію між використанням підходів до оптимізації фінансових потоків і вищими організаційними показниками щодо економічних результатів та операційної ефективності. Це свідчить про те, що ефективність цих стратегій залежить від якості відповідного регуляторного й технологічного середовища, а отже, універсального підходу не існує. Крім того, культурні фактори також упливають на стратегії організації та їх відповідність цілям фінансової оптимізації. Ця стаття підкреслює необхідність стратегічних інвестицій у технології та адаптивні методи управління для досягнення повної потенційної цінності оптимізації фінансових потоків. Вона також наголошує на важливості розробки політики як засобу створення необхідного сприятливого середовища для інновацій, що мають бути спрямовані на покращення фінансового менеджменту. Результати дослідження є невеликим, але значущим внеском у ширшу царину стратегій фінансової оптимізації та їхніх наслідків і мають значення для менеджерів і політиків. Подальшого дослідження потребують конкретні галузі та перенесення функцій диджиталізації на процеси фінансового менеджменту.