ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ АУДИТУ В'ЄТНАМСЬКИХ КОМПАНІЙ, ЩО КОТИРУЮТЬСЯ НА БІРЖІ - Ха, Тхі Фуонг Дунг; Дао, Тхі Хуонг; Фам, Сюань Кьєн; Дуонг, Тхі Ван Ань (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Розвиток фінансового ринку вимагає прозорості та чесності фінансової інформації. Інформація у фінансовій звітності прямо чи опосередковано впливатиме на права або рішення інвесторів. Незалежні аудитори відіграють дуже важливу роль в оцінці чесності та обґрунтованості фінансової звітності підприємств, але ризики все-таки існують. Ця стаття присвячена визначенню факторів, що впливають на якість аудиту у в'єтнамських компаніях, що котируються на біржі, у контексті багатьох випадків, пов'язаних із якістю аудиту фінансової звітності компаній, що котирувалися на В'єтнамській фондовій біржі 2023 року. У роботі використано кількісні методи дослідження та багатовимірний регресійний аналіз. На основі даних опитування визначено 5 факторів, що впливають на якість аудитів в'єтнамських компаній, що котируються на біржі, серед яких: розмір аудиторської фірми; Рівень кваліфікації аудиторів; Процедури контролю якості на аудиторській фірмі; Плата за проведення аудиторських перевірок; Обсяг послуг, які надає аудиторська фірма. На основі висновків дослідження наведено деякі рекомендації щодо підвищення якості аудиту фінансової звітності компаній на в'єтнамській фондовій біржі.