ВПЛИВ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ТА АДМІНІСТРАТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НА РІЗНОМАНІТТЯ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СПОРТИВНИХ КЛУБІВ: ДОСВІД ІРАКУ - Саад Джасім, Сауд (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Дослідження має на меті з'ясувати джерела фінансування спортивних клубів і вплив правового та адміністративного регулювання на різноманітність джерел фінансування та його відображення на вдосконаленні діяльності клубів і її спадкоємності з погляду деяких науковців та офіційних осіб клубів. Для досягнення цієї мети ми провели польове дослідження на рівні спортивних клубів у провінції Тхі Кар (Ірак), де було використано описовий підхід у теоретичному аспекті й тематичне дослідження в прикладному аспекті, а опитувальник із п'ятибальною шкалою Лайкерта був прийнятий як інструмент для збирання даних шляхом надсилання анкети в електронному вигляді дослідницькій спільноті, що складається з 36 осіб науковців та офіційних осіб клубу; відповіді були отримані з вибірки, що складалася з тридцяти трьох (33) із них, а анкета була проаналізована за допомогою програми SPSS (Statistical Package for Social Sciences). Результати показали, що спортивні клуби в провінції Тхі Кар мають багато проблем у фінансовому аспекті через відсутність доступних джерел фінансування, оскільки вони залежать від традиційних джерел фінансування, таких як державні субсидії, оскільки державне фінансування для клубів є, але воно недостатнє. Результати також показали, що різноманіття джерел фінансування позитивно впливає на покращення діяльності спортивних клубів і її спадкоємність.