ІННОВАЦІЙНЕ УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ У СИСТЕМІ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СМАРТЕКОНОМІКИ - Пронько, Людмила; Пузирьова, Поліна; Собчишин, Віталій; Варава, Лариса; Захаров, Денис; Виноградова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі досліджено специфіку та особливості оцінювання інноваційного управління трудовим потенціалом у системі диджиталізації фінансово-економічної безпеки смартекономіки. Розроблено методику прогнозування динаміки інноваційного управління трудовим потенціалом, який дає змогу враховувати тенденції розвитку та адаптуватися до змін, що виникають у поточній діяльності суб’єктів підприємництва. Запропонована методика забезпечує ефективне моделювання даних, яке враховує й стабільні, і змінні фактори, що важливі для підтримання балансу між інноваціями та безпекою. Розроблена методика прогнозування не лише дозволяє оцінити зміни трудового потенціалу, а й допомагає ухваленню рішень при адаптивному управлінні в умовах стрімкої цифровізації економіки. Наведена комплексна оцінка стану трудового потенціалу з використанням математично-економічного моделювання й методів інтеграції даних на основі модифікованої головної компоненти. Результати прогнозування показали тенденції скорочення економічно активного населення, зайнятості й кількості штатних працівників в Україні через зовнішні економічні та соціальні фактори, включаючи російську агресію. Результати статті будуть корисні для широкого кола читачів, зокрема для керівників підприємств і організацій, які займаються управлінням трудовими ресурсами й економічною безпекою, а також для економістів та аналітиків, що займаються прогнозуванням змін в економіці.