ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗБУДОВИ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПОВОДЖЕННЯ З ДЕРЕВНИМИ ВІДХОДАМИ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ, РЕГІОНАЛЬНОМУ ТА МІСЦЕВОМУ РІВНЯХ - Голян, Василь; Марчук, Юрій; Матрунчик, Дмитро; Карпук, Анатолій; Погуляйко, Юрій; Недопад, Григорій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Підвищення рівня комплексності використання лісоресурсного потенціалу прямо пов’язане з результативнішим залученням до продуктивного господарського обігу деревних відходів (лісосічні відходи, відходи деревообробки, уживана деревина) з виробничими та енергетичними цілями. В умовах воєнного часу та виходячи з викликів повоєнного відновлення національного господарства важливого значення набуває утилізація деревних відходів із метою виробництва різноманітних видів біопалива та генерації теплової й електричної енергії. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні пріоритетів фінансово-інвестиційного забезпечення розбудови інноваційної інфраструктури поводження з відходами на загальнонаціональному, регіональному та місцевому рівнях, які передбачають урізноманітнення форм, джерел, методів та інструментів фінансування капітальних інвестицій у зведення, модернізацію, реконструкцію й технічне переоснащення основних засобів зі збирання, сортування, транспортування та вилучення ресурсної цінності лісосічних відходів, відходів деревообробки й уживаної деревини та виробництва на цій основі паливних деревних продуктів, теплової й електричної енергії, будівельних дерев’яних матеріалів і конструкцій, а також диверсифікацію регуляторів бюджетно-податкового, грошово-кредитного та майнового впливу на постійних лісокористувачів, суб’єктів деревообробного виробництва та енергогенеруючі підприємства в частині їх стимулювання щодо максимізації залучення деревних відходів до продуктивного господарського обігу. Запропоновано чотири сценарії фінансування капітальних інвестицій у розбудову інноваційної інфраструктури налагодження виробництва паливних деревних продуктів і теплової та електричної енергії: перший сценарій – фінансово-інвестиційне забезпечення розбудови інноваційної інфраструктури поводження з деревними відходами здійснюється за рахунок коштів державних лісових господарств і централізованих асигнувань Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (ДП «Ліси України»); другий сценарій – інвестування проєктів розбудови інноваційної інфраструктури зі збирання, сортування, транспортування та перероблення деревних відходів здійснює енергогенеруюча компанія за рахунок власних і позикових коштів; третій сценарій – диверсифікація джерел фінансово-інвестиційного забезпечення розбудови інноваційної інфраструктури поводження з деревними відходами відбувається на основі партнерства енергогенеруючих компаній і державних (комунальних) лісових господарств, тобто укладання угод публічно-приватного партнерства (ППП); четвертий сценарій – фінансування розбудови інноваційної інфраструктури поводження з деревними відходами здійснюють органи місцевого самоврядування в територіальних громадах багатолісних районів із метою нарощення обсягів виробництва паливних деревних продуктів, генерації теплової та електричної енергії.