ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ НОВОСТВОРЕНИХ ММСП ШЛЯХОМ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ТА ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ - Мунавар, Аанг (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні розглянуто вплив підприємницької орієнтації, визнання можливостей, використання можливостей і прийняття соціальних медіа на продуктивність новостворених ММСП в Західній Яві, Джакарті та Лампунгу. Використовуючи змішаний підхід, кількісні дані 523 ММСП автори проаналізували за допомогою PLS-SEM, а глибинні інтерв'ю з шістьма ММСП досліджували роль фінансової грамотності в підвищенні підприємницької орієнтації та ефективності бізнесу. Результати підтверджують, що підприємницька орієнтація значно покращує ефективність ММСП шляхом заохочення інновацій, прийняття ризиків і проактивних стратегій. Це також покращує прийняття соціальних мереж, дозволяючи компаніям розширювати охоплення ринку, зміцнювати позиціонування бренду та підвищувати залученість клієнтів. Визнання та використання можливостей сприяють досягненню конкурентних переваг і стійкості ринку. Фінансова грамотність відіграє вирішальну роль в оптимізації розподілу ресурсів, управлінні ризиками та стратегічних інвестиційних рішеннях. Крім того, соціальні мережі служать і маркетинговим інструментом, і фінансовою платформою для навчання, підтримуючи ухвалення обґрунтованих рішень. Це дослідження сприяє підприємницьким дослідженням шляхом інтеграції фінансової грамотності в підприємницьку орієнтацію, демонструючи її важливість у зміцненні стійкості та зростанні ММСП. Управлінські наслідки наголошують на необхідності для лідерів ММСП розвивати підприємницьку орієнтацію, інтегрувати цифрові стратегії та підвищувати фінансову грамотність за допомогою цільових освітніх програм. Політики повинні підтримувати ММСП у фінансових та цифрових навчальних ініціативах для підвищення конкурентоспроможності. Обмеження включають зосередженість дослідження на нещодавно створених ММСП та залежність від даних, отриманих самостійно, що передбачає майбутні дослідження різних розмірів бізнесу, лонгітюдного аналізу та ефективності цифрових фінансових інструментів.