ДЕРЖАВНІ ВИДАТКИ ТА СТАЛИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК В УМОВАХ КРИЗИ: ЕМПІРИЧНЕ ТЕСТУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ РОЗВИНЕНИХ КРАЇН - Сторонянська, Ірина; Беновська, Лілія; Івашко, Олена; Ситник, Наталія; Дуб, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Удосконалення планування та підвищення ефективності державних видатків, а також визначення їхньої оптимальної структури є ключовими завданнями для розвитку країни. Однак ці завдання значно ускладнюються в умовах невизначеності й особливо актуальні під час економічних криз. У цьому дослідженні розглянуті характеристики й тенденції впливу державних видатків на економічне зростання в кризові періоди в розвинених країнах. Застосовано системний методологічний підхід у поєднанні зі статистичними методами дослідження. Підтверджено кілька авторських гіпотез: згідно із законом Вагнера, збільшення державних видатків має супроводжуватися зростанням ВВП; соціально-економічний розвиток країни визначається не тільки обсягом, а й ефективністю використання державних фінансових ресурсів (відповідно до гіпотези Кейнса); рівень перерозподілу ВВП через державний бюджет чутливий до кризових явищ; місцеві бюджети менше потерпають від фінансово-економічних криз; а в умовах зовнішніх загроз, особливо коли країна втягнута у воєнний конфлікт, роль держави зростає. За результатами дослідження надано низку управлінських рекомендацій, спрямованих на вдосконалення системи державного інвестування для місцевого розвитку.