ОЦІНЮВАННЯ ІНФЛЯЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ОСНОВІ МАРКІВСЬКОЇ ВЕКТОРНОЇ АВТОРЕГРЕСІЇ З ПЕРЕМИКАННЯМ РЕЖИМІВ: ВИПАДОК УКРАЇНИ - Лук'яненко, Ірина; Насаченко, Марія; Токарчук, Тарас (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Автори досліджують динаміку інфляції та інфляційних очікувань в Україні в умовах макроекономічної нестабільності, спричиненої повномасштабною російсько-українською війною. На основі Марківської векторної авторегресійної моделі з перемиканням режимів (MS-VAR) проаналізовано особливості переходу від високої до низької волатильності інфляційних процесів у період із 2021 по 2024 рік. Отримані результати свідчать, що через нестабільну макроекономічну ситуацію в Україні домінує режим високої волатильності інфляції та інфляційних очікувань, який триває в середньому 4 місяці, водночас періоди стабілізації, що характеризуються низькою волатильністю, продовжуються лише протягом 1,4 місяця. Крім того, проведений ґрунтовний аналіз інфляційних процесів із застосуванням економіко-математичного інструментарію виявив суттєві відмінності в динаміці інфляційних очікувань та індексу споживчих цін залежно від режиму волатильності. У періоди низької волатильності зміни ключової облікової ставки мають більш потужний і передбачуваний вплив на внутрішні ціни, що узгоджується з постулатами економічної теорії. Натомість, у періоди дестабілізації, яким притаманна висока волатильність, динаміка індексу цін та інфляційних очікувань менш контрольована й передбачувана, що обмежує можливості центрального банку впливати на економічну ситуацію. Унаслідок цього ефективність механізмів трансмісії знижується, що спричиняє послаблення впливу монетарної політики на макроекономіку. Отримані результати підкреслюють критично важливу роль адаптивних монетарних стратегій у підтримці економічної стійкості в умовах криз. Це дослідження надає цінну інформацію про взаємодію між макроекономічними показниками в періоди нестабільності, такі як кризи або воєнний час, і пропонує основу для політиків для орієнтування в труднощах управління інфляцією та очікуваннями в нестабільних умовах. Отримані результати є особливо актуальними для країн, які стикаються з подібними економічними викликами, оскільки вони підкреслюють важливість розуміння змін режимів і нелінійної динаміки інфляції та економічної політики під час кризи чи конфлікту.