КАДРОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРОСЕКТОРА: ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ - Левицька, Інна; Климчук, Альона; Бабчинська, Олена; Посвалюк, Ольга; Білецька, Наталя; Гринчук, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Сучасна наукова парадигма формування кадрового потенціалу галузей і напрацьований комплекс підходів і рамкових умов до підготовки якісних кадрів для галузі агровиробництва створюють широкі можливості вибору складових елементів при розбудові національних систем кадрового забезпечення агросектора. Водночас місцевий контекст є завжди індивідуальним і його використання більшою мірою сприятиме розв’язанню специфічних проблем сектора. У роботі здійснено аналіз ключових показників функціонування агросектора Вінницької області з акцентуванням уваги на оплаті праці, аналіз причин труднощів роботодавців у підборі персоналу для роботи в агросекторі та труднощів випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти при працевлаштуванні. Досліджено ситуацію з підготовкою фахівців для роботи в агросекторі та подальшим працевлаштуванням випускників агроспеціальностей закладів вищої освіти у Вінницькому регіоні з порівнянням її із загальноукраїнськими показниками. Обґрунтовано ключові проблеми процесів формування й використання кадрового потенціалу в агросекторі Вінницької області та запропоновано перелік можливих шляхів їх розв՚язання. Оригінальність дослідження полягає в установленні регіональних відмінностей та особливостей у формуванні кадрового потенціалу агросектора порівняно із загальноукраїнськими трендами та обґрунтуванні на їхній основі перспективних напрямів удосконалення процесів формування та використання кадрового потенціалу агросектором Вінницької області. Отримані результати дозволяють акцентувати увагу на основних проблемних моментах процесів формування й нарощування кадрового потенціалу агросектора регіону та можуть служити основою подальшого напрацювання можливих шляхів їх усунення.