НАЛАШТУВАННЯ КОНФІДЕНЦІЙНОСТІ ТА ДОВІРА ДО ЦЕНТРОБАНКІВ: НЕОДНОРІДНІСТЬ У ВИПАДКУ CBDC - Козюк, Віктор; Івашук, Юрій; Гайда, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Успішний попит на CBDC залежить від його дизайну, який буде широко прийнятий суспільством. Також потрібна відповідна довіра до центрального банку. У цій роботі на основі результатів опитування та шкали Лайкерта із застосуванням кількісних показників загальної переваги конфіденційності вводяться переваги конфіденційності в цифровому та фінансовому середовищі. Підтверджується узгодженість налаштувань конфіденційності в різних налаштуваннях. Але така послідовність зникає, тоді структура вибору ускладнюється. Немає відповідності між рівнем кількісних показників уподобань конфіденційності та вибором між анонімністю CBDC та функціональністю дизайну CBDC; довіра до здатності центрального банку гарантувати конфіденційність CBDC на противагу відсутності довіри; Довіра до незалежності центрального банку як передумова такої гарантії на противагу відсутності довіри. Кластерний аналіз показує, що респонденти організовані в групи, де може переважати узгодженість уподобань, парадокс конфіденційності та щось середнє між ними. Це емпіричний аргумент для підтвердження неоднорідності вподобань респондентів щодо складності структури вибору, що не є незначною для оптимального проектування CBDC. Центральні банки повинні глибше займатися незвичайною функцією вивчення переваг і просування функціональності CBDC, при цьому приватність не повинна ігноруватися.