ВПЛИВ СТАРІННЯ НАСЕЛЕННЯ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ: РОЛЬ МОДЕЛЕЙ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В КРАЇНАХ ОЕСР - Мальований, Михайло; Непочатенко, Зоя; Осіпова, Алла; Новак, Інна; Прокопчук, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті досліджено вплив старіння населення на економічне зростання в країнах ОЕСР з урахуванням специфіки різних моделей соціальної політики. Основною метою роботи є виявлення особливостей економічного впливу старіння в межах кожної моделі (скандинавської, англосаксонської, континентальної, середземноморської та центрально-східноєвропейської) й оцінка їхньої здатності адаптуватися до демографічних змін. Аналіз базується на панельних моделях ARDL та PMG, що дозволяє врахувати коротко- й довгостроковий вплив старіння на економічне зростання. Результати показують значні відмінності у впливі старіння на економіку залежно від моделі соціальної політики: негативний короткостроковий ефект найбільш очевидний у скандинавській моделі, водночас у середземноморській моделі негативний вплив зберігається в довгостроковій перспективі. Також країни з розвиненою приватною та корпоративною пенсійними системами, як в англосаксонській чи континентальній моделях, можуть краще адаптуватися до демографічних викликів, зменшивши навантаження на державні фінанси. Результати дослідження допомагають визначити найкращі практики з різних соціальних моделей для зменшення негативного впливу старіння на економіку та забезпечення належного рівня соціального захисту.