УХИЛЯННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ І ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ НЕФІНАНСОВИХ КОМПАНІЙ, ЩО КОТИРУЮТЬСЯ НА БІРЖІ: ЕМПІРИЧНІ ДАНІ З МАРОККО - Лахрарі, Каутар; Сахбані, Сіхам (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою цього дослідження є вивчення взаємозв'язку між ухилянням від сплати податків (СП) та фінансовими показниками (ФП) нефінансових компаній, що котируються на Марокканській фондовій біржі. ФП вимірюється загальновизнаним бухгалтерським показником, яким є рентабельність активів (ROA). СП – незалежна змінна – вимірюється ефективною податковою ставкою (EПС), ключовим показником для оцінки податкової практики. У цьому дослідженні використана кількісна методологія, заснована на аналізі вторинних даних, зібраних із фінансових звітів, опублікованих 32-ма нефінансовими компаніями, зареєстрованими на фондовій біржі Касабланки (CSE). Період аналізу охоплює п'ять років поспіль, із 2018 по 2022 рік. Метод узагальненої регресії найменших квадратів (GLS) був використаний для вивчення того, чи є зв'язок між СП й ФП значущим. Справді, EПС демонструє обернену залежність від СП, оскільки вищий EПС відповідає нижчому СП. Результати цього дослідження свідчать, що взаємозв'язок між корпоративною СП й ФП є значною мірою позитивним. Ураховуючи, що більшість досліджень взаємовідносин між СП й ФП зосереджена на китайських, американських та австралійських компаніях, проведення досліджень у нових регіонах з іншими правилами може призвести до різних результатів. У цьому відношенні марокканський контекст, що характеризується головним чином посиленою диджиталізацією податкового адміністрування; різноманіттям податкових пільг, які надають певним пріоритетним секторам; глобальним економічним збоєм, спричиненим пандемією Covid-19; і заходами фіскального стимулювання, вжитими владою під час цієї кризи, дає новий контекст для вивчення взаємозв'язку між СП й ФП.