ДЕМОГРАФІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЄС: ГЛОБАЛЬНІ МЕГАТРЕНДИ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СЕКТОРА РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Сергієнко, Олена; Прокопович, Світлана; Татар, Марина; Білоцерківський, Олександр; Чернов, Олександр; Кизлюк, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті запропоновано комплекс економіко-математичних моделей оцінки та аналізу особливостей демографічної ситуації в країнах ЄС для формування рекомендацій щодо вдосконалення розвитку сектора роздрібної торгівлі, адаптованих до кожної групи країн. Проаналізовано ключові глобальні мегатренди, такі як старіння населення, зменшення частки населення працездатного віку, зростання міграційних потоків, урбанізація, цифровізація та зміна споживчої поведінки, підвищення екологічної свідомості. Дослідження висвітлює виклики та можливості, які ці зміни створюють для сектора роздрібної торгівлі. Кластерна модель реалізована для класифікації країн за різними демографічними профілями, сприяючи розробці цільових стратегій роздрібної торгівлі. Дослідження використовує факторний аналіз і багатовимірні методи оцінки для кількісного визначення впливу демографічних показників, включаючи й стимулюючий, і стримуючий вплив на динаміку роздрібного ринку. Цей структурований підхід дозволяє розробляти диференційовані бізнес-стратегії, забезпечуючи оптимальне позиціонування на ринку та залучення споживачів. Дослідження також включає вивчення метапросторової бізнес-взаємодії як вирішального механізму адаптації роздрібної торгівлі. Особлива увага приділена адаптації бізнес-моделей для задоволення потреб старіючого населення, розробці інклюзивного асортименту продуктів для мультикультурних спільнот. Результати дозволяють визначити країни, у яких оптимально розвивати моделі цифрового залучення молоді, сприятливе для літніх людей середовище покупок і культурно інклюзивні роздрібні екосистеми. Дослідження підкреслює необхідність узгодження демографічних даних з інноваціями в роздрібній торгівлі, щоб сприяти економічній адаптації в глобальному ландшафті. Компанії можуть використовувати демографічні дані для налагодження ділової співпраці з постачальниками, брендами та маркетинговими агентствами, які доповнюють їхню аудиторію, забезпечуючи більш ефективне партнерство та підвищення прибутковості. Спираючись на демографічні особливості, державні органи можуть ефективно регулювати царину торгівлі, забезпечувати доступність товарів для населення. Результати підкреслюють важливість інтеграції демографічного аналізу в стратегічне планування для підвищення стійкості роздрібного сектора.