РЕГУЛЮВАННЯ КРЕДИТНОГО РИЗИКУ БАНКУ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ: ДОСЛІДЖЕННЯ ДОСВІДУ УКРАЇНИ - Гриценко, Лариса; Кожушко, Ірина; Ерісен, Онур; Романчукевич, Віталій; Чернов, Євген; Тарабановський, Петро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена питанню регулювання кредитного ризику банку в умовах економічної нестабільності. Актуальність дослідження зумовлена високим рівнем впливу мінливого середовища на розмір кредитного ризику і, як наслідок, ефективність функціонування банку. Розглянуті в роботі внутрішні та зовнішні причини реалізації кредитного ризику, а також здійснене мапування актуальних напрямів наукових досліджень у галузі банківського ризик-менеджменту підтверджують, що регулювання цього аспекту діяльності галузі є ключовим фактором забезпечення її фінансової стійкості. Метою дослідження є оцінка ефективності механізмів державного регулювання кредитного ризику банку в умовах економічної нестабільності на прикладі України. У роботі розглянуто вимоги Базель ІІІ, який на європейському рівні нормує цей аспект банківської діяльності. Під час дослідження досвіду України проведено детальний аналіз адаптації міжнародних стандартів до існуючих умов функціонування національної банківської системи на основі розгляду положень, викладених у Постанові Національного банку України № 351 «Про затвердження Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями». Для оцінки впливу адаптації вимог Базель ІІІ до українських умов функціонування проведено аналіз якості кредитного портфеля п’яти українських банків і банківської системи загалом за період 2017–2023 рр. Здійснене статистичне дослідження дозволило встановити взаємозв’язок між рівнем кредитного ризику, адекватністю резервів і прибутковістю банківської діяльності. Результати оцінки також продемонстрували значний позитивний вплив підходів Національного банку України на процес підтримки стабільності банківської системи в сучасних умовах суспільно-політичної кризи. Наукова новизна роботи полягає в комплексній оцінці ефективності регулювання кредитного ризику банків в Україні в умовах економічної нестабільності, що включає аналіз гармонізації міжнародних стандартів до національних реалій функціонування галузі, а також емпіричне дослідження впливу адаптованих нормативних вимог на якість кредитного портфеля. За результатами дослідження визначено перспективні напрями вдосконалення методології оцінки кредитного ризику та управління ним в умовах економічної нестабільності.