ВОЛАТИЛЬНІСТЬ У ГРУЗІЇ, ЇЇ ВПЛИВ НА ІНВЕСТИЦІЙНІ РІШЕННЯ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНИХ КОМПАНІЙ І НАСЛІДКИ ДЛЯ ДИНАМІКИ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У КРАЇНІ - Вашакмадзе, Ірина; Джабнідзе, Нато; Тавадзе, Іріне; Робіташвілі, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стратегічне розташування Грузії між Європою та Азією робить її ключовим напрямом для прямих іноземних інвестицій (ПІІ). Від моменту здобуття незалежності країна впровадила економічні реформи для покращення бізнес-середовища, включаючи вдосконалення нормативно-правової бази, антикорупційні заходи та лібералізацію торгівлі. Незважаючи на ці зусилля, Грузія стикається з політичною, економічною та соціальною нестабільністю, що впливає на інвестиційні рішення транснаціональних підприємств (БНП). Політична нестабільність, включно з частими змінами урядів і регіональною напругою, створює невизначеність (Civil Georgia, 2021). Економічні коливання зростання ВВП, інфляції та обмінних курсів іще більше ускладнюють інвестиції (Trading Economics, n.d.), водночас занепокоєння на ринку праці та соціальні заворушення додають ризиків (Freedom House, 2023). Волатильність може стримувати інвестиції, збільшуючи сприйняття ризиків, але вона також відкриває можливості для БНП, які вміють орієнтуватися в невизначеному середовищі (Jensen, 2019). Це дослідження вивчає взаємозв'язок між нестабільністю Грузії та інвестиційними стратегіями БНП, зосереджуючись на тому, як політичні, економічні та соціальні фактори формують інвестиційний клімат. Політичні зрушення впливають на нормативно-правову базу (Світовий банк, 2023), економічна нестабільність упливає на прибутковість (Dunning & Lundan, 2008), а соціальна нестабільність упливає на витрати на робочу силу та операційну ефективність (Міжнародна організація праці, 2023). Аналізуючи макроекономічні дані, політичну стабільність і ринкові умови, це дослідження вивчає, як БНП сприймають ризики в Грузії та реагують на них. У звіті оцінено секторальний вплив волатильності та довгострокові наслідки для припливу, відтоку й розподілу ПІІ. Дослідження доповнює міжнародну бізнес-літературу, уточнюючи, як волатильність упливає на інвестиції в ринки, що розвиваються. Воно також містить рекомендації для політиків щодо підвищення інвестиційної привабливості Грузії, а для БНП – щодо розробки ефективних стратегій зниження ризиків. Поєднуючи теоретичні ідеї з емпіричними даними, це дослідження дає глибоке розуміння ролі волатильності у формуванні динаміки ПІІ.