СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ МІГРАЦІЙНОЇ КРИЗИ: ФОРСАЙТ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Мульска, Ольга; Васильців, Тарас; Бараняк, Ігор; Градюк , Наталія; Перепьолкіна, Олена; Левицька, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є побудова форсайту (прогнозу до 2035 р.) соціально-економічного відновлення України в проєкції впливу міграційних втрат на ресурсний потенціал. Потенціал соціально-економічного відновлення країни представлений у вигляді шестикомпонентної системи, що включає фінансовий і виробничий потенціал (компонент «Капітал»), демографічний і трудовий потенціал (компонент «Праця»), інтелектуально-інноваційний потенціал (компонент «Інновації») та підприємницький потенціал (компонент «Підприємництво»). Форсайт потенціалу соціально-економічного відновлення України на основі сценарного підходу включає три моделі розвитку інтенцій: тенденційну (збереження рівня міграції молоді за кордон на довоєнному рівні), оптимістичну (зниження темпів виїзду молоді з одночасним зростанням рееміграції) і песимістичну (збереження високих темпів виїзду молодого населення). Прикладний зміст дослідження полягає в сценарному моделюванні соціально-економічного відновлення України в проєкції міграційних втрат, що дозволить розробити методику аналізу впливу міграції на ресурсний потенціал соціально-економічної стабільності та розвитку в умовах шоків.