ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК СУЧАСНИЙ ТРЕНД РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У МАЛОМУ БІЗНЕСІ - Халатур, Світлана; Масюк, Юлія; Кравченко, Микола; Курбацька, Лариса; Сірко, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті досліджено роль диджиталізації як ключового тренду розвитку фінансового менеджменту у малому бізнесі. Проаналізовано вплив цифрових технологій на фінансові процеси підприємств, зокрема на управління грошовими потоками, оптимізацію витрат, автоматизацію бухгалтерського обліку та фінансового прогнозування. Визначено основні фактори, що стимулюють цифрову трансформацію, серед яких інтеграція хмарних технологій, використання штучного інтелекту та впровадження блокчейн-рішень у фінансовій діяльності. Стаття досліджує диджиталізацію фінансового менеджменту у малому бізнесі в Україні, розглядає ключові тренди та першочергові виклики. Для порівняльного аналізу обрана Польща, оскільки вона є близькою за економічними та географічними факторами до України, а також має достатньо успішний досвід диджиталізації. Визначено, що інтеграція цифрових рішень сприяє підвищенню рівня прозорості фінансової діяльності, зниженню транзакційних витрат та мінімізації впливу людського фактора. Запропоновано математичну модель, яка дозволяє оцінювати вплив рівня цифровізації на ефективність фінансового менеджменту, визначаючи взаємозв’язок між інвестиціями у цифрові технології, рівнем автоматизації процесів та фінансовими результатами підприємства. Оцінено ключові показники ефективності, такі як ROI (рентабельність інвестицій у цифровізацію), зміни у грошових потоках та зменшення операційних витрат за рахунок автоматизації. Також у статті розглянуто перспективи розвитку диджиталізації у фінансовому менеджменті малого бізнесу в контексті глобальних економічних тенденцій та регуляторних змін. Виявлено, що активне використання цифрових фінансових рішень сприяє швидшій адаптації підприємств до змінних ринкових умов, покращенню взаємодії з клієнтами та постачальниками, а також створенню більш гнучких фінансових моделей, що забезпечують довгострокову стабільність та розвиток малого бізнесу в цифровій економіці. Виявлено, що основними бар’єрами на шляху цифровізації є високі початкові витрати, нестача кваліфікованих кадрів та необхідність адаптації до швидких технологічних змін. Водночас визначено, що розробка стратегій цифрової трансформації з урахуванням сучасних технологічних трендів дозволяє малим підприємствам підвищити свою конкурентоспроможність у динамічному ринковому середовищі. Результати дослідження можуть бути корисними для підприємців, аналітиків та науковців, що досліджують питання фінансового менеджменту в умовах цифрової економіки.