ОЦІНКА РОЗВИТКУ МОБІЛЬНОГО БАНКІНГУ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Ткачик, Леся; Іршак, Олеся; Синенко, Василь; Демчишак, Назар; Рубаха, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Майбутнє банківського сектора пов’язане з подальшим розвитком конкуренції між банками, підвищенням ефективності банківської діяльності та посиленням інноваційних процесів на основі цифрових технологій. Мобільний банкінг є важливим елементом цифровізації банківської діяльності. Метою дослідження є вивчення рівня розвитку мобільного банкінгу в Україні та його впливу на ефективність діяльності банку, а також розробка стратегій цифрової трансформації банківського бізнесу. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові та математичні методи, зокрема коефіцієнтний аналіз, рейтингові методи, стратегічний аналіз, статистичні методи, а також матричні, табличні та графічні методи. Об'єктом дослідження є діяльність банків в Україні. Було проведено рейтингування мобільних додатків 13 найпотужніших банків України за 28 критеріями, у результаті чого встановлено, що українські банки мають більш функціональні додатки порівняно з банками із залученням іноземного капіталу. Досліджено вплив мобільного банкінгу на показники ефективності банківської діяльності. Результати дослідження підтверджують позитивний вплив мобільного банкінгу на ефективність банківських операцій, пов’язаних із залученням клієнтів та обслуговуванням фізичних осіб. У межах SWOT-аналізу було визначено основні фактори, що сприяють упровадженню мобільного банкінгу в Україні. На основі проведеного SWOT-аналізу розроблено альтернативні стратегії подальшої цифрової трансформації банків для адаптації до нестабільних ринкових умов.