ЗАКОНОМІРНОСТІ Й СПЕЦИФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КЛІМАТИЧНОГО ФІНАНСУВАННЯ У СВІТІ - Щербакова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Для достеменного з’ясування стану й розвитку світового кліматичного фінансування слід мати чітке уявлення про закономірності й специфічні особливості, що супроводжують ці процеси, а також різноманітні чинники, які їх зумовлюють. При цьому предметом аналізу мають бути особливості соціально-економічного розвитку розвинених країн; країн із ринками, що формуються й що розвиваються; найменш розвинених країн, їхньої господарської діяльності й життєдіяльності загалом і кліматична політика як чинників впливу на кліматичні зміни, формування систем запобігання, боротьби, мітигації й адаптації до таких змін. Метою дослідження є виявлення закономірностей і специфічних особливостей кліматичного фінансування у світі та чинників, що їх зумовлюють. Авторка представила ступінь висвітлення проблематики з’ясування закономірностей і специфічних особливостей кліматичного фінансування у світі. Проаналізувала наявні закономірності й специфічні особливості кліматичного фінансування на континентах і в країнах різного типу. Виявила чинники, що зумовлюють і такі закономірності, і специфічні особливості. У статті проаналізовано глобальні та регіональні моделі кліматичного фінансування з акцентом на нерівності в доступі, розподілі та інституційній підтримці. Досліджено такі регіони, як Європа, Африка, Азійсько-Тихоокеанський регіон, Латинська Америка, Північна Америка, Карибський басейн та Індія. Основні висновки показують, що розвинені країни домінують у мобілізації кліматичного фінансування, водночас регіони, що розвиваються, та вразливі регіони стикаються з недостатнім фінансуванням, незважаючи на високу схильність до кліматичних ризиків. Фактори, що впливають на кліматичне фінансування, включають економічний розвиток, інституційну спроможність, політичну прихильність, нормативно-правову базу, готовність секторів і залучення фінансового сектора. Дослідження підкреслює необхідність покращення координації, справедливого розподілу та цільової підтримки для подолання глобальних прогалин у кліматичному фінансуванні.