ЯК ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ КАПІТАЛ ВИЗНАЧАЮТЬ КОРПОРАТИВНУ СОЦІАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПОГЛЯД ЗАЦІКАВЛЕНИХ СТОРІН - Комарудін, Мохамад Фахру; Хасанудін, Агус Ісмаїл; Ханіфа, Імам Абу; Мулясарі, Вінду (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження спрямоване на аналіз впливу прибутковості (ROE та ROA), левериджу (DER), інтелектуального капіталу (IC), ліквідності (CR) та розміру фірми (FZ) на корпоративну соціальну відповідальність (CSR) у компаніях, що котируються на Ісламському індексі Джакарти (JII). У цьому дослідженні використані методи звичайного найменшого квадрата, випадкового ефекту й тесту на робастність для оцінки взаємозв'язку між цими змінними в контексті теорії стейкхолдерів. Результати показують, що ROE має значний негативний вплив на КСВ, що свідчить про те, що компанії з високою прибутковістю схильні більше орієнтуватися на інтереси акціонерів, ніж на соціальну відповідальність. З іншого боку, ROA та IC мають значний позитивний вплив на КСВ, а це означає, що компанії з високою прибутковістю на основі активів і сильним інтелектуальним капіталом активніше займаються діяльністю КСВ. При цьому DER та CR не мають значного впливу на КСВ, що свідчить про те, що рівні кредитного плеча та ліквідності не є основними факторами у визначенні політики КСВ. Крім того, розмір фірми (ФЗ) має значний позитивний вплив на КСВ, що свідчить про те, що великі компанії більш активні в КСВ, оскільки вони мають більші ресурси та стикаються з більшим тиском із боку зацікавлених сторін. Цей висновок підтверджує, що на участь компанії в КСВ сильно впливають інтереси зацікавлених сторін, як пояснює книга «Теорія стейкхолдерів». Це дослідження дає компаніям уявлення про розробку політик КСВ, які відповідають очікуванням зацікавлених сторін і довгостроковим бізнес-стратегіям.