ФОРЕНЗІК-ДІАГНОСТИКА, АНТИКОРУПЦІЙНИЙ І ВНУТРІШНІЙ АУДИТ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ КОМПАНІЄЮ В УМОВАХ ВІДКРИТОЇ ЕКОНОМІКИ - Пацкань, Юлія; Назарова, Каріна; Копотієнко, Тетяна; Міняйло, Вікторія; Павлов, Владислав; Новікова, Наталя (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є розвиток науково-методичних засад форензік-діагностики, антикорупційного та внутрішнього аудиту в забезпеченні ефективного менеджменту компанії, що допоможе бізнесові мінімізувати ризики шахрайських дій. Проблема корупції потребує не лише кримінальної відповідальності, а й упровадження системних антикорупційних заходів на рівні компаній, державних інституцій і громадянського суспільства. Дослідження сутності, ролі, значення антикорупційного аудиту, внутрішнього аудиту та форензік-діагностики дозволило зробити висновки щодо змістового наповнення цих термінів і потенціалу їх синергії. Установлено, що форензік-діагностика передбачає розробку та впровадження комплексу аудиторських, аналітичних та інших супутніх процедур на основі ризик-орієнтованого підходу й спрямована на виявлення ризиків шахрайства. Аналіз найпоширеніших методів виявлення шахрайства у світі за 2024 рік за даними ACFE засвідчив, що 43% випадків шахрайства було розкрито анонімними повідомленнями, тому оцінка анонімних повідомлень була визначена обов’язковим елементом при проведенні форензік-діагностики. Установлено, що антикорупційний аудит є професійною діяльністю, яка спрямована на перевірку дотримання суб’єктом антикорупційного законодавства, оцінювання й мінімізацію корупційних ризиків. Для забезпечення фінансової стабільності, корпоративної прозорості та запобігання шахрайству було запропоновано концептуальну модель інтегрованого аудиту, яка поєднує форензік-діагностику, антикорупційний аудит, внутрішній аудит у системі ризик-орієнтованого менеджменту. Модель базується на комплексному аналізі внутрішніх процесів, забезпечує інтеграцію сучасних цифрових технологій і дозволяє уникати регуляторних санкцій і репутаційних ризиків. Поєднання можливостей форензік-діагностики, антикорупційного аудиту, внутрішнього аудиту в системі ризик-орієнтованого менеджменту дозволить досягти підвищення ефективності менеджменту та забезпечити комплексний підхід до управління ризиками.