ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Квасній, Любов; Квасній, Зеновій; Даниленко, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування особливостей фінансової політики територіальних громад України в період воєнного стану та формування пропозицій щодо впровадження ефективних механізмів фінансового управління, які сприятимуть забезпеченню стабільного функціонування територіальних громад в умовах воєнних викликів та їх подальшому економічному зростанню. У роботі проаналізовано основні виклики, що виникли перед місцевими фінансами, серед яких суттєве скорочення податкових надходжень, зниження економічної активності, вимушене збільшення соціальних витрат і необхідність оперативного перерозподілу фінансових ресурсів для забезпечення критичної інфраструктури й життєдіяльності громад. Розглянуто механізми державної підтримки, зокрема субвенції, дотації та спеціальні програми фінансування, спрямовані на підтримку місцевих бюджетів у кризових умовах. Визначено роль міжнародної допомоги, грантових програм та волонтерських ініціатив у забезпеченні фінансової стабільності громад. Обґрунтоване значення фінансової політики, оскільки забезпечення стабільності та ефективного управління ресурсами є важливим для підтримки життєздатності громад. Окрему увагу приділено питанням підвищення фінансової стійкості територіальних громад. Запропоновано стратегічні підходи до адаптації місцевих фінансових політик, серед яких оптимізація податкової бази, активізація інвестиційної діяльності, використання цифрових технологій у фінансовому управлінні, а також розвиток механізмів державно-приватного партнерства для залучення додаткових фінансових ресурсів. Сформульовано висновок, що ефективна фінансова політика є важливим інструментом забезпечення стабільності та розвитку територіальних громад протягом періоду воєнного стану та післявоєнного періоду. Реалізація запропонованих заходів сприятиме відновленню економічного потенціалу громад, забезпеченню сталого розвитку та підвищенню рівня добробуту населення.