ПЕРСПЕКТИВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ТА АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Давиденко, Надія; Воробей, Руслан; Масло, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Сільськогосподарський сектор України генерує від 9,1% до 14,2% українського ВВП протягом 2012-2023 років і є критично важливим для забезпечення макроекономічної стабільності країни з часткою в загальному обсязі експортних надходжень від 27,8% до 57,2% за той самий період. Фінансові результати й сталий розвиток агропромислового сектора України мають значний вплив на соціально-економічну стабільність суспільства, особливо в поточний час, а також на перспективи відновлення та подальшого зростання економіки. Ринкова вартість галузеутворюючих агропромислових підприємств відображає ефективність їхньої господарської діяльності й здатність генерувати додану вартість. Для перспективи майбутнього економічного відновлення важливо дослідити, як інновації пов'язані з економічним розвитком країн світу й зокрема, як державні витрати на дослідження в аграрній галузі історично пов'язані з ринковою вартістю українських агропромислових компаній. Отже, метою дослідження є оцінка зв'язку між інноваційним розвитком та економічними показниками на рівні країн і на рівні аграрного сектора України. Для досягнення мети було використано порівняльний економічний аналіз і статистичні методи, такі як регресійний аналіз. За результатами дослідження можна зробити висновок, що інноваційний розвиток пов'язаний з економічним розвитком і є дещо важливішою передумовою економічного процвітання країн, які мають частку експорту нафти, меншу за 10% від загального експорту. Також було виявлено, що протягом 2013-2023 років загальна ринкова вартість окремих агропромислових компаній позитивно корелювала з державними витратами на НДДКР в Україні. За допомогою регресійної моделі можна пояснити близько 68% варіацій ринкової вартості обраних агропромислових компаній і точно вловити загальну тенденцію руху цін на акції у 2013-2023 роках. Результати дослідження можуть бути використані політиками для ухвалення стратегічних рішень на основі даних.